Abdijen in België

België kent een rijk en gevarieerd religieus verleden. Het bewijs hiervan zijn de talrijke abdijen en kloosters die ons land telt.

Deze plaatsen hebben op ons altijd een speciale aantrekkingskracht gehad. Het zijn plaatsen waar je even tot rust kunt komen. Want dat is vaak het eerste wat je opvalt zodra je door de poort van een abdij stapt. De stilte. Het straatlawaai verdwijnt en je komt in een andere wereld terecht.

Wij hebben ons tot doel gesteld om alle abdijen van België een bezoek te brengen. Wat op te snuiven van de geschiedenis van de plaats en indien mogelijk de abdijproducten te ontdekken.
Maar vooral: we willen telkens ook een leuke wandeling rond de abdij maken en andere bezienswaardigheden in de onmiddellijke nabijheid van een abdij ontdekken. Hier, op ons klein online plekje willen we al deze bezoeken en ontdekkingen samenbrengen. Zo kunnen jullie meegenieten. Heb je tips of aanraders voor ons? Dan lezen we die graag in de reacties onderaan deze pagina.

Abdij van Averbode

Abdij van Averbode

De Abdij van Averbode werd in 1134 gesticht op initiatief van Arnold II, graaf van Loon. De nu verdwenen Sint-Michielsabdij in Antwerpen wordt als haar moederklooster beschouwd. Het is een abdij van de premonstratenzers,...

Abdij Achel

Abdij Achel

Het gebied rond de Achelse Kluis kent een lange religieuze traditie. Al in 1656 werd in de omgeving, op een perceel heidegrond tussen Zwartven en Kerkeven, een grenskapel gebouwd. Het was de natijd van de godsdienstoorlogen. Katholieken uit het...