Uitbreiding op komst!

Vorig weekend brachten we tijdens een vrij moment nog eens een bezoek aan Domein Pietersheim in Lanaken. Overblijfselen van de waterburcht, een kinderboerderij, speeltuin (waarvoor die van ons zich plots te groot voelen), uitgestrekte bossen, toegangspoort tot het nationale park, … . Kortom, een plek waar een mens zich even kan bezighouden. De ’s zondagsmadammen op hakjes neem je er even bij ūüėČ

Terwijl we de ezel naar ons toe wilden lokken viel mijn oog op een ander dier. Een koe.
De kinderen zagen Bella ook. En meteen werden ze dolenthousiast.
De vergelijkingen met onze hond en poes waren er knal op.

Lakenvelder-koe

 

Zwart-wit, net zoals poes en hond.
Thuisgekomen zat mijn vrouwtje stilletjes achter haar laptop tot er plots een “Eureka” weerklonk.
Blijkbaar is dit een typische Lakenvelder kleurtekening. En wat meer is, blijkbaar heb je ook Lakenvelder kippen, konijnen, geiten, … . Weer wat bijgeleerd.

Plots krijg ik melding op mijn GSM dat er een notitielijstje is aangepast.
Ik werp een vlugge blik op de melding en zie meteen waarover het gaat.
De madam achter hare laptop besliste meteen dat er naast de Bramha’s, Marans en Sussex kippen ook Lakenvelder kippen van onze weide hun domein zullen maken. De Barnevelder verdween van het lijstje.
Persoonlijk kijk ik uit naar de komst van de Marans kippen. Naast het feit dat dit hele mooie kippen zijn leggen zij prachtige eieren.

marans-eieren

 

We hebben in het verleden nog kippen gehad. De doodgewone bruine legkip, Mechelse koekoek, Zijdehoenders, … . Maar na een 2de keer een waar slagveld te moeten opruimen was de zin even over. T.t.z., ik wou pas weer kippen houden indien de volledige weide “vossen proof” was.
En voor je het weet ben je enkele jaren verder, heeft die weide gediend als opslag van brandhout, rommel, … . Zit je met tractorsporen, veel te hoog gras, Schietwilgen die verschijnen waar ze niet moeten verschijnen, … .

Dus, ondergetekende is de laatste weken druk in de weer met het leegmaken van die weide (ze kennen me inmiddels goed bij het containerpark), ongelijkheden aan het wegwerken, een luxueus dierenhotel aan het bouwen, … .

En ondertussen hebben we ons verlanglijstje om te starten:

Kippen:

 • 3 Lakenvelder
 • 3 Bramha (Kleurslag: BuffColombia Zwartgetekend)
 • 3 Marans (Kleurslag: Roodkoperzwart)
 • 3 Sussex (kleurslag: Colombia)

Konijnen:

 • Blauwe van Ham
 • Vlaamse reus (kleur: geel)
 • Franse hangoor (kleur: mignon bont)

Momenteel is er nog twijfel of er ook 2 dwerggeitjes komen. De leden van The Happy Five en dwerggeitjes hebben een gemeenschappelijk kenmerk. Ze zijn allemaal zot van meidoorn, wilg en hazelaar. Blijkbaar ook het lievelingsmenu van geitjes. Eerst nog eens kijken of ik deze voldoende kan beveiligen, samen met de jonge kastanjeboom en de jeugdige walnotenboom.

Omdat we zeker willen zijn dat de dieren die we aankopen jonge, gezonde dieren zijn willen we niet zomaar bij de eerste de beste pluimveehandel op de √©√©n of andere markt de diertjes kopen. We zijn opzoek naar andere hobbyisten waar we terecht kunnen. En dat is hier in Belgi√ę precies niet zo eenvoudig. Mijnheer Google brengt ons steevast naar Nederland. Hier kan je voldoende mensen vinden die als hobby deze dieren houden en kweken.

Iemand tips?

2017-09-30T16:58:56+00:00

3 Comments

 1. Heidi 15 maart 2014 at 15:44 - Reply

  Misschien een zoekertje plaatsen op de site van Velt? Of eens kijken bij Stichting Levend Erfgoed? http://www.sle.be
  Succes met de zoektocht !

  • Johan 17 maart 2014 at 07:57 - Reply

   Bij SLE heb ik reeds gekeken/ge√Įnformeerd, zonder succes.
   Velt, dat ik daar zelf niet aan gedacht heb. Bedankt voor de tip!
   Ik kreeg dit weekend nog een tip, zaterdag is hier een paar dorpen verder een “paardenmarkt”. Paarden zal je er niet vinden, wel allerhande hobbyisten met hun pluim- en ander kleinvee. Daar gaan we ons geluk alvast beproeven ūüôā

 2. Timelaps | The Happyfive 7 mei 2014 at 14:23 - Reply

  […] Kakelbont” klaar was zijn we uiteraard opzoek gegaan naar¬†leuke kippen. We hadden een duidelijke opsomming van rassen die we graag willen houden.¬†De Brahma’s zijn er inmiddels, weliswaar in een […]

Leave A Comment