Timelaps

De tijd vliegt wanneer een mens druk maar leuk bezig is.
Bewijs hiervan is het feit dat het 3 weken geleden is dat ik hier nog een virtuele update geplaatst heb en hopeloos achterloop met het lezen van allerhande keileuke blogs.

Vandaag een dagje verlof, dus hoog tijd om eens werk te maken van die update.
Tijdens het importeren van de foto’s die ik de laatste dagen gemaakt heb klikte ik toevallig op het eerste jaar waarvan ik digitale foto’s heb. Toevallig ook het jaar dat wij hier kwamen wonen. Om en bij 10 jaar geleden.

Een lap grond, een huisje gebouwd en op een druilerige zondagnamiddag deze foto gemaakt:

Een "heel" kaal tuintje

De totale oppervlakte van onze lap grond is 18 are.
Méér dan groot genoeg. Onlangs sprak ik nog met onze buur aan de linkerzijde. We kwamen samen tot een verdict: “De helft was meer dan groot genoeg, maar het is verdikke plezant om eens ‘tot achter’ te kunnen gaan”. Bij de buur aan de linkerzijde is “den achter” inmiddels een heus bos geworden, bij de buren aan de rechterzijde is het nog steeds van dat. 18 are, met daarop een huis, en voor de rest enkel gras. Niet één, I kid you not, “niet 1 plantje” staat daar.
Zelf ben ik destijds ook begonnen met een grasweide.
De eerste nacht dat we in ons nieuw huis bleven slapen was meteen ook de laatste nacht dat we alleen waren. ‘s Anderendaags richting het ziekenhuis voor de eerste bevalling. Al snel kroop er wat rond in dat gras.

tuintje-16

Datzelfde individu hangt tegenwoordig nozemgewijs in de hangmat 😉

tuintje-17

Na 10 jaar ziet de tuin er ongeveer zo uit::

tuintje-2

Redelijk volgroeid, maar nog steeds de nodige infrastructuurwerken in uitvoering. Mijn doelstelling is om ieder jaar minstens één vierkante meter gras te vervangen door aanplanting. Spijtig dat dit enkel mijn doelstelling is.
De hoop stenen die je op de voorgrond ziet liggen is een overschot stenen van ‘de koer’ die nu toch eens hun eindbestemming krijgen. 3 rijtjes naast de borduurstenen van de kruidentuin van het Happy Vrouwtje. Wat je op deze foto niet ziet is dat er achter en links van de kruidentuin ook nog gegraven is. Wie zegt dat kaboutertjes niet bestaan?

tuintje-3In één van mijn eerdere berichten liet ik je zien hoe we hier als “Oude Belgen” aan de slag gingen om bepaalde dingen van bij de overburen tot bij ons te krijgen. Een opfrissing:

_DSC0103Die panelen zien er maar frut uit, maar ik kan je verzekeren dat die belachelijk zwaar zijn. Dus, rollen is de boodschap!
Een paardenstal die bij ons een nieuwe thuis krijgt en dienst zal doen als klus- en zaadhuis.
Wanneer alles weer netjes recht staat is dit het resultaat:

tuintje-4Het grijze gedeelte, dat weldra een nieuwe verflaag zal krijgen is origineel. Als je goed kijkt zie je dat de volledige stal uit 2 delen bestaat. Het voorste stuk is het klushuisje van de papa. Het achterste deel het “zaai-, plant-  en laat me hier gerust” huisje van de mama 🙂
Het bleke stukje achteraan is bijgezet en doet dienst als kippenstal. 12 vierkante meter kippenhotel.tuintje-55 legnesten. Als je rekening houdt met ongeveer 3 kippen per legnest dan biedt dit hotel plaats aan ongeveer 15 kippen. De pikorde zal uitwijzen wie allemaal op de hoogste zitstok een plekje kan vergaren. Momenteel nog geen probleem, de 4 dames en 1 heer kunnen netjes, knus, naast elkaar op de bovenste stok zitten. De zitstokken hangen letterlijk met haken en ogen vast. Zo kan ik ze makkelijk even aan de kant zetten om de vloer te kuisen. Het loopbrugje dat naar de nesten gaat is met scharnieren bevestigd. Ook weer met een haakje en oogje kan ik dit eenvoudig omhoog hangen om zo de vloer vrij te maken. De schutplank voor de nesten zit met haakjes vast. Ook die kan aan de kant. Met de perfect hoogte van de nesten kan ik hier een kruiwagen onder zetten en kan alles vlot in de kruiwagen en op de composthoop. Eens de kippenvilla, die inmiddels gedoopt is tot “Villa Kakelbont” klaar was zijn we uiteraard opzoek gegaan naar leuke kippen. We hadden een duidelijke opsomming van rassen die we graag willen houden. tuintje-6De Brahma’s zijn er inmiddels, weliswaar in een andere kleurslag. Voor de kenners, meerzomig patrijs. De vriendelijke mijnheer waar we de kippen kochten wist ons te vertellen dat het heel moeilijk is om de grote kippenrassen te vinden in de juiste kleurslag. Blijkbaar zijn er netwerken actief vanuit Libië, Iran, Saoudi Arabië, … die grof geld betalen in Europa voor deze rassen, vooral in de gegeerde kleurslagen. In ieder geval, wij hebben de start gemaakt. Aangezien Brahma’s wat minder eieren leggen per jaar hebben we er meteen ook 2 andere kippen bijgenomen, “Bleu de Landes”, een leghybride vergelijkbaar met de typische bruine legkip.
Op bovenstaande foto kwamen ze net uit de dozen na een reisje van een uur.

Na een weekje in hun nieuw verblijf zijn ze wreed goed gewend. Wanneer ik in de buurt van de omheining kom komen ze aangelopen in de hoop weer wat lekkers te krijgen.

De kippen hebben momenteel de tijd van hun leven. Zodra ik het “vanachter” volledig onder controle heb wordt hun wei verdubbelt in oppervlakte. Ik schat dat ze uiteindelijk zo’n 100 vierkante meter weide zullen hebben.
Hun lievelingsplekje is momenteel de Mispelboom.
tuintje-13Het is prachtig om te zien hoe de kippen hier de stand van de zon volgen. Eigenlijk is het een natuurlijke zonnewijzer. Zelf moeten we echter nog eens aardig zoeken naar leuke receptjes voor deze mispels. Momenteel zijn we er zelf niet echt liefhebber van.

Zodra de kippen hun veilig onderkomen hadden ben ik begonnen aan “ons kap”, een plastic tunnelserre of welke naam het ding officieel ook mag dragen.
3 jaar lang is hier niets in gebeurd. Ik durf de “voor” foto’s niet tonen. (on)Kruid tot boven tegen. Allerhande kleine (lees: insecten) en grotere (lees: alle poezen uit de buurt) diertjes die hier hun onderkomen zoeken.

Maar ik ben er aan begonnen.
Bloed, zweet en iets minder tranen, maar het resultaat mag er zijn.
Volledig (on)kruid vrij, bemest en bewaterd. De overwinterende (alhoewel?) pad een nieuw onderkomen bezorgd, zaadjes die plantjes werden een definitieve plek bezorgd en nogmaals besluiten wat we allemaal reeds wisten: bezig zijn in die tuin zorgt voor het “ultieme” ZEN moment, zeker met het weer van de voorbije weken.

tuintje-15

Als resultaat mogen we een “kap” aanschouwen die ons tot zeker een stuk in oktober zal voorzien van het nodige groenvoer.

tuintje-14

Dat groenvoer komt dan weer heel goed van pas bij die andere activiteit die we hier zo graag bezigen.

tuintje-18 tuintje-19

Inderdaad, de Barbeque!
Minstens eenmaal per week gaat de vlam in de kuip. Groenteschotels, vlees, patatjes, … . Alles vindt z’n weg naar de bbq. Afgelopen zomer kwamen we in Oostende geheel toevallig terecht op een Barbequefestival met een wedstrijd tussen diverse barbequeteams. Daar leerden we een heel nieuwe wereld kennen, eentje waar we het bestaan wel van afwisten maar nog niet ontdekt hadden 🙂
Diezelfde week zijn we meteen ook een nieuwe barbecue gaan kopen en we experimenteren iedere week naar hartelust. Wie weet is de “fond” gelegd van “het Happy BBQ team” 😉

 

 

2017-09-30T16:58:56+02:00

10 Comments

 1. natuurlijk-rijk 7 May 2014 at 20:57 - Reply

  Hola, dat is een fijn overzicht. die paardenstal is echt een aanwinst. Kunnen we hier ook wel gebruiken, maar dan voor een ezel of zo 😉

  • Johan 8 May 2014 at 06:51 - Reply

   Die paardenstal is een regelrecht godsgeschenk! Alleen heeft het eventjes geduurd alvorens de dochter echt wel besefte dat er geen paarden zouden komen 😉

 2. onderdeappelboom 9 May 2014 at 14:26 - Reply

  Mooie dingen allemaal, en schijnbaar een heel gezellige tuin!
  Wel een heel bijzondere overgang van je levende kippen naar het gelakte kippetje op de bbq… 😉

  • Johan 9 May 2014 at 14:28 - Reply

   Nu je het zegt 😉
   Voor en na de BBQ bevond zich nog steeds hetzelfde aantal springlevende kippen in de weide :p

 3. Menck 10 May 2014 at 17:32 - Reply

  Ik moest toch twee keer kijken alvorens ik doorhad dat uw madam niet naakt zit te (wieden? planten?). Blijkt het ongelukkigerwijze toch wel een vleeskleurig shirt. Toeme.

  Die evolutie: overweldigend.

  • Johan 11 May 2014 at 07:31 - Reply

   Ze roept me net toe dat het haar roze jumpsuit is 😉

 4. Bart Blijentuin 12 May 2014 at 06:39 - Reply

  Die evolutie ken ik. We zijn ook ooit (1998) begonnen met een ‘pelouse’, met enkel onze oude appelaar. We moeten het wel stellen met net iets meer dan de helft in oppervlakte, maar dat is nog altijd genoeg! En ja ook bij ons worden de borders altijd maar groter en het gazon kleiner of wordt het weer (bloemen)weide.
  Je hebt toch al het 4-sterrenlabel aangevraagd voor dat kippenhotel? En die stal ,prachtig en praktisch! De enige stal die ik zie in m’n tuin is de koeienstal van onze Buur Boer.
  En voor de rest wens ik jullie een goed BBQ seizoen toe.

  • Johan 12 May 2014 at 07:23 - Reply

   Label is aangevraagd. We zijn er zeker van dat het een goed seizoen wordt. Als je ooit in de buurt bent, er is altijd wel wat te veel 😉

 5. opdeboerderij.be 21 May 2014 at 19:35 - Reply

  Amai, goed dat jij mijn blog ontdekte zodat ik nu ook de jouwe kan lezen. Hoe heerlijk allemaal, als ik m’n wederhelft het kippenhok laat zien, weet ik alvast wat ik de komende weekends ook mag gaan bouwen 😀

Leave A Comment