Stamboom Beckers

Jawel, ik weet het! De titel is een dooddoener maar ik wil me (enkel) deze keer eens houden aan een basisprincipe binnen SEO (search engine optimalisation). Meestal interesseert het ons geen bal hoeveel volk dat er hier langskomt, zolang het volk dat komt maar met volle goesting komt.

Dus, dank u waarde bezoeker! Dit keer interesseert het vooral TheHappy papa! Waarom? Wel, om het volgende: Geschiedenis heeft me altijd al ge√Įnteresseerd. Vooral de geschiedenis van plaatsen waar ik me mee verbonden voel. Ik beperk me tot het microniveau en ga zo omlaag. Het land, de provincie en de stad waarin ik leef. Wanneer je lager gaat dan de stad waarin je woont en de vrienden/buren die je omgeven kom je bij je eigen familie terecht. Deze interesse is wellicht ook de drijfveer waarom ik me zo aangetrokken voel tot het systeemtheoretisch denken binnen mijn professionele bezigheden.

Maar dit geheel terzijde. Deze interesse voedt reeds lange tijd de honger om opzoek te gaan naar mijn stamouders. Je weet wel, je eigen “stamboom”. Reeds jaren zeg ik: “ik begin eraan!”. Maar tot op heden kwam het er niet van. Wanneer je dan eindelijk beseft dat je grootouders allemaal overleden zijn en er een onschatbare bron van informatie verloren is gegaan, dan weet je ook dat je niet lang meer moet wachten om nog informatie uit eerste hand te verkrijgen. Voor mij is een stamboom immers meer dan gewoon wat namen en cijfertjes. Ik wil ook een beeld krijgen van de mensen zelf. “Wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hu…” . Oeps, ik laat me meeslepen ūüôā

Dus, ik ben de afgelopen tijd aan de slag gegaan. Praten met familieleden, zoeken in (online) archieven, genealogen raadplegen, … . En ja hoor. Wat verwacht je. Helemaal gebeten door het virus begrijp ik nu waarom sommige mensen urenlang in leeszalen van archieven kunnen doorbrengen. Het is iets wat me bij de keel grijpt en je wil steeds meer info. En zeker zijn dat de info die je verkrijgt ook juist is.

De kwartierstaat van mijn vrouw (Christens) is gemaakt door een oom van haar.
De kwartierstaat van mijn moeder (Dewarier) is gemaakt door een nicht van haar.
Een achternicht is bezig aan de kwartierstaat van mijn oma (Maris) langs vaders kant. Het enige wat nog ontbreekt is een kwartierstaat in rechte lijn van mezelf. Daarom ben ik aan de slag gegaan.

Wanneer ik begin te tellen bij mijn zoon dan zit ik momenteel aan 8 generaties en loop ik (voorlopig) vast in 1747. Van iedere generatie heb ik ook de geboorteakten kunnen bemachtigen. Alleen bij Hermanus Beckers, vader van Wilhelminus Beckers, geboren in 1747 te Herk-de-Stad loop ik vast.¬†Blijkbaar is Hermanus afkomstig van een naburige gemeente en is de familienaam gewijzigd. Bij de huwelijksakten wordt hij vernoemd als “Bex” terwijl zijn zoon als “Beckers” geregistreerd wordt. Perfect mogelijk in die tijd maar het maakt er een genealoog in sp√© niet gemakkelijker op ūüôā

Een belangrijk detail dat ik gaandeweg tegenkom: in de naburige gemeente heeft een “Beckers” geleefd, een Beckers met een eigen brouwerij nog wel! Ik ben zover nog niet, maar ik hoop uit de grond van mijn hart dat deze persoon enigszins verwant is, en dat ik meer informatie kan vinden over zijn brouwerij en zeker over de recepten!!

Dit wordt dus voer voor de lange winteravonden. Broers en zussen, neven en nichten, en dit gedurende minstens 8 generaties. Ik heb het stille voorgevoel dat de winter te kort zal zijn! In ieder geval, ik heb een “basis” van mijn kwartierstaat online gepubliceerd. Hier ligt nog een massa aan gegevens klaar om te verwerken en een hoop vraagtekens om te beantwoorden. Dus ik ben nog even zoet. Herken je jezelf, heb je de achternaam “Beckers”, of ben je zelf bezig met genealogie en kan je wel enkele interessante tips kwijt? Voel je vrij en neem even contact op! Vooral met het herkennen van de handschriften¬†tijdens de jaren 1600-1700 kan ik wel wat hulp gebruiken!

2017-09-30T16:58:55+02:00

2 Comments

  1. Menck 20 August 2014 at 23:49 - Reply

    Vreemd genoeg, of net niet, zegt zo’n stamboom me niks. Vaak moet ik eerst overtuigd raken van het nut van iets alvorens ik er mijn tanden in wil zetten.

    • Johan 26 August 2014 at 18:17 - Reply

      Ai Menck, ik vrees plots voor je vrouw haar billen??? ūüėČ

Leave A Comment