Pompoenen, niet voor Halloween!

Toch niet als je de juiste hebt!
Vorig jaar kregen we van iemand enkele mooie kleine rode pompoenen.
“Ideaal om soep van te maken” was de boodschap.
En inderdaad, het bleken echt wel de juiste pompoenen te zijn.
Vraag me niet naar de juiste naam, die moet ik je schuldig blijven. Wel weet ik inmiddels dat er heel veel variatie in die pompoenen zit. En dat het vinden van de juiste pompoen voor de juiste soep van cruciaal belang is!

Dus, nadat vorig jaar de juiste pompoenen in de juiste soep verdwenen verhuisden de pitten nonchalant richting de tuin. En nu kan je het al raden!
1 plantje mocht blijven staan en zorgde toch nog voor een bladerdek van ongeveer 20 vierkante meter. Het resultaat daarvan: ongeveer 25 prachtige pompoenen.

Moeten er nog pompoenen zijn?

Maar, wat doet een mens met zoveel pompoenen. Je kan nu ook niet iedere dag pompoensoep eten. De diepvriezer is een oplossing voor een gedeelte. Maar toch willen we doorheen de winter ook nog wat “verse” pompoenen eten. Even raad vragen aan mijnheer Google, en wat blijkt: pompoenen kunnen rustig, indien fris en donker bewaart, 6 maanden blijven liggen. Ervaringsdeskundigen in de zaal?

In ieder geval, gisteren ging de barbecue nog eens aan.
Naast vlees leggen we ook graag groenten op die hete rooster. En wat doe je wanneer je een karrenvracht aan pompoenen hebt? Inderdaad. Op de barbecue ermee!

Pompoen op de bbq!

Omdat blijkbaar ook anderen opzoek zijn naar mogelijkheden voor de pompoen naast soep hier ons probeersel van pompoen met honingglazuur op de barbecue:

Neem een middelgrote pompoen en snij deze in ongeveer 4 à 6 stukken.
Verwijder de pitten, spoel ze af onder koud water en bestrijk het vruchtvlees met olijfolie, grof zout en zwarte peper.

Gril de stukken pompoen met de schil naar beneden gedurende ongeveer 30 minuten.
Tijdens het grillen neem je een pannetje en meng je:

  • 60g boter
  • 4 eetlepels honing
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 2 theelepels zachte kerriepoder
  • 1/4 theelepel chilipoeder.

Verwarm dit al roerend gedurende 2 minuten op een matig vuurtje tot de boter gesmolten is en het geheel een glad glazuur vormt.

Leg de stukken pompoen na het grillen op een bakplaat en bestrijk de stukken pompoen met het glazuur. Leg vervolgens de stukken pompoen opnieuw boven het vuur en gril verder gedurende een 40-tal minuten tot de pompoen zacht is. Om het kwartier bestrijk je de pompoen opnieuw met het glazuur. Net voor het opdienen besprenkel je de pompoen een laatste keer met het glazuur.

Let er op dat je tijdens het grillen van de pompoen deze niet recht boven de gloeiende houtskool legt aangezien je snel een verbrand resultaat zal krijgen.
Nodig je ons even uit wanneer je zelf aan de slag gaat? Hier vond iedereen de pompoen overheerlijk!

 

2017-09-30T16:58:54+02:00

7 Comments

  1. suske 6 September 2014 at 19:28 - Reply

    met pompoenen BBQ daar had ik geen benul van, maar het zal wel lekker zijn.
    Bedankt voor de tip.

    • Johan 7 September 2014 at 10:29 - Reply

      Wij hadden het ook nog nooit gedaan maar het is echt een aanrader!

  2. Woelmuizenier 6 September 2014 at 23:00 - Reply

    Uit eigen ervaring: pompoenen kan je bewaren tot ca. april. ‘Fris en donker’ moet het niet zijn. Droog houden is belangrijk. Licht en (gematigde) warmte worden zeer goed verdragen. Zorg er wel voor dat de pompoenen volrijp zijn: het steeltje moet hard en verkurkt zijn.

    • Johan 7 September 2014 at 10:29 - Reply

      Bedankt voor de tip!

  3. groentje 7 September 2014 at 21:33 - Reply

    Zeker het steeltje aan de pompoen houden als je het wil bewaren. Anders schimmelt het snel.
    Doet me eraan denken dat ik volgend jaar weer met pompoenen moet beginnen, mmm.

  4. natuurlijk-rijk 8 September 2014 at 07:36 - Reply

    Ik laat mijn pompoenen altijd zo lang mogelijk hangen, ik oogst ze pas eind september, oktober afhankelijk van het weer. Zo heb ik meer garantie dat ze goed bawaren, als ze niet volledig rijp zijn gaan ze snel rotten en zeker met een super oogst, ook bij ons, is dat nodig 😉

  5. Billy 9 September 2014 at 17:28 - Reply

    ik heb het nog nooit op deze manier gegeten, lijkt me het proberen waard

Leave A Comment