Koninklijk drolletje leggen?

Leopold Joris Christaan Frederik, voor de vrienden gewoon Leopold I was een gelukzak. Toen hij zijn nieuwe job als koning van België aannam stond er zowaar een splinternieuw paleis op hem te wachten.

Koninklijk paleis/Royal palace Belgium

Willem VI van Oranje liet het paleis bouwen omdat hij vond dat hij wat ruimer mocht wonen. Als koning der Nederlanden waarbij hij ook over de Zuidelijke staten zou regeren was dat wel gepermitteerd. De eerste fase van de bouwwerken begon in 1820. Veel vooruitgang werd er echter niet geboekt. De diverse architecten die betrokken partij waren begonnen dan ook nog eens ruzie te maken. Kortom, de Willem kon rond 1829 zijn intrek in het paleis nemen.
Kon hij weten dat het van korte duur zou zijn? In 1830 brak de Belgische revolutie uit en kon hij weer ophoepelen.

Hierdoor stond het paleis leeg en kon Leopold I er meteen zijn intrek nemen zodra hij de eed als koning afgelegd had.

Heel de geschiedenis van het paleis, de diverse verbouwingen en uitbreidingen, … . Ik ga het hier niet uit de doeken doen aangezien je het perfect kan nalezen op Wikipedia.

Tijdens de zomermaanden kan je gratis een bezoek brengen aan het paleis.
Via de eretrap wordt je naar de eerste verdieping gebracht alwaar je de verschillende zalen kan ‚bewonderen’. Voor de democratische prijs van 1 euro kan je een foldertje kopen waarin de verschillende zalen benoemd worden, alsmede de diverse erf- en kunststukken die tentoongesteld worden. Wat meteen opvalt als je naar de details kijkt is dat het paleis ook onderhevig is aan de tand des tijds en links en rechts wat timmerwerk en een lakje verf kan gebruiken. Je hoort het mij echter niet luidop zeggen of de belastingen gaan weer omhoog!

Koninklijk paleis/Royal palace Belgium

Waar ik naar uitkeek en wat mij ook terstond degouteerde toen ik het zag was de spiegelzaal met het „Heaven of delight” van Jan Fabre. Je weet wel, de zaal met het plafond waar de schildjes van anderhalf miljoen Thaise juweelkevers bevestigd zijn. Ik vind het ronduit wraakroepend dat zoveel kevers het leven hebben moeten laten om een plafond te vullen. En vooral, het is lelijk. Het past gewoon niet in het geheel. Maarja, smaken verschillen zeker. Als ik lees dat dit werk er oorspronkelijk niet zou komen maar door de bemoeienissen van Jan Hoet er zelfs nog wat extra’s gebeurd is, dan weet ik ook weer meteen waarom ik die kerel nooit heb kunnen uitstaan.

Koninklijk paleis/Royal palace Belgium

Een bezoek aan het paleis? Op een uurtje ben je rond. Je kan geen drol achterlaten op het koninklijk toilet maar het is een leuke beleving om eens met de kinderen te doen. Al is de jongste nog boos omdat hij de „troon van de koning” niet gezien heeft.
Alle foto’s van ons bezoek kan je hieronder of op Flickr bekijken.

2017-09-30T16:58:55+02:00

3 Comments

 1. muggenbeet 18 August 2014 at 07:44 - Reply

  Ik ben er ooit eens heel vluchtig doorgestapt, ik weet zelfs niet meer naar aanleiding van wat maar het was zeker voor de tijd van dat groene keverplafond. Fabre is naar mijn mening redelijk zwaar overschat maar in de kunstwereld komt dat wel meer voor. Enkele jaren later ben ik in die buurt ook ondergronds geweest waar restanten te vinden zijn van het oorspronkelijk kasteel Coudenberg. – chapeau voor de fotoreeks.

 2. francky 19 August 2014 at 07:47 - Reply

  de tijd zal uitwijzen of Fabre echt zo’n talent was net als Jan Hoet,
  mooie foto’s,

 3. Thomas Pannenkoek 11 September 2014 at 16:22 - Reply

  Mooie rondleiding, dank je wel.
  Ergens had ik toch gehoopt dat je ons de koninklijke pot had laten zien (verwachtte ik uit je titel), dus ben ik een heel klein beetje op mijn hoger blijven zitten.
  Misschien gebruikte Leopold wel een pispot, wie weet??

Leave A Comment