Kleurige indringers

Afgelopen zondag kriebelde het om een leuke wandeling te gaan maken.
Even kijken in de gids van Natuurpunt en ons oog viel op de wandeling van het natuurgebied de Doode Bemde.
Na eventjes gezocht te hebben bij onze vriend Google bleek dat toch wel bij het Kasteel van Neerijse te zijn. En wat staat er bij de “nog te bezoeken plaatsen” op google Earth? Inderdaad, het Kasteel van Neerijse. Dus was de keuze vlot gemaakt en zakten we af richting het Leuvense voor een stevige wandeling.

Dat was echter buiten de waard gerekend. Daar aangekomen bleek het plots veel kouder te zijn dan we aanvankelijk dachten en bleek dat de kinderen toch nog niet zo goed hersteld waren van een buikgriep als eerst gedacht.

Na een korte wandeling bleek het dan ook al vlug tijd om opnieuw richting de auto te gaan.
Opeens hoor en zie ik vogels overvliegen. Een geluid en silhouet dat ik niet meteen kon plaatsen. Een stukje verder zie ik de vogels plots in een boomkruin zitten. Ik begin een vermoeden te krijgen maar durf nog niks zeggen voor ik zeker ben. Vlug de verrekijker erbij en ja hoor! Papa krijg gelijk. Een groepje Groene Halsband parkieten zitten vrolijk hun ding te doen. Verdikke, die snoodaards zijn echt wel aan een opmars bezig.
Enkele voorbijgangers blijven ook nieuwsgierig staan en proberen te zien wat wij zien.
Als zij ook 2 parkieten zien overvliegen valt al snel de conclusie dat deze wellicht ergens ontsnapt zijn.

Maar wij weten beter. Vooraleer we onze kennis met deze mensen konden delen wandelden zij al ongeïnteresseerd verder. De exemplaren die we zagen zijn geen ontsnapte individuen maar maken deel uit van een heuse kolonie. Momenteel leven er in België volgens de laatste tellingen iets meer dan 10.000 van deze parkieten.

De aanwezigheid van deze vogels danken we aan Guy Florizoone. In de vorige eeuw was deze man directeur van de Brusselse Meli-zoo. Omdat hij vond dat Brussel wel wat meer kleur kon gebruiken liet hij een vijftigtal exotische vogels vrij. Van deze vogels wisten de halsbandparkieten te overleven en voor een nageslacht te zorgen. Aangezien zij niet gevoelig zijn voor onze soms strenge winters (ze leven van nature tot aan de voet van het Himalaya gebergte in Noord-India) kennen we nu de Halsbandparkiet als een vaste bewoners van parken en tuinen in en rond Brussel.

Op zich is deze vogel een mooie vogel en zien veel mensen hem graag komen.
Maar, hij vormt een ware bedreiging voor onze inheemse soorten. Als holenbroeder eigent hij zich de nestholten toe waar ook andere holenbroeders zoals de Boomklever graag gebruik van maken. En met nauwelijks 14cm is deze Boomklever niet opgewassen tegen de Halsbandparkiet die wel 40cm groot wordt.

Het is dan wel een mooie vogel maar hij is hier niet op z’n plaats.
Trouwens, stel je eens voor dat er een groep je tuin bezoekt op een mooie zomeravond wanneer je met open raam wil gaan slapen. Niet aan te raden!

2017-09-30T16:59:00+00:00

2 Comments

 1. muggenbeet 4 februari 2012 at 09:43 - Reply

  Een mooie nieuwe start met je blog. De lichtkrant van Twitter is origineel en zelfs Pinterest erop 🙂

  Zoals je weet, sta je in mijn blogroll. Ik volg je met veel plezier.

 2. Johan 4 februari 2012 at 09:46 - Reply

  Bedankt voor de complimenten muggenbeetje 🙂
  Straks volgt er zelfs een postje over die nieuwe start.
  En dan opkuis houden in de blogroll hier. Een hoop eruit en nieuwe erin 🙂

Leave A Comment