Ja hoor! Het is “dat” moment van het jaar!

Een zevental jaren geleden zag ik ze staan. Weggedrongen in een hoekje. Eenzaam en alleen.
En meteen had ze mijn hart gestolen.

Ik was letterlijk verkocht. Ik wist dat ik nu moest betalen voor die liefde, maar ik wist ook dat die liefde eeuwig zou duren. Ik nodigde haar uit bij mij thuis en vroeg haar na die eerste dag om gewoon haar wortels bij mij te planten en nooit meer weg te gaan.
Even stak bij haar twijfel de kop op, maar al vlug bleek dat ze haar plekje gevonden had.

Niet beladen door enig schaamtegevoel gaf ze haar bloot. In al haar glans en glorie.
En ik, ik genoot met volle teugen.

Na enkele jaren overvloedig van haar vruchten te mogen proeven verliet ik haar even.
Slechts 3 dagen ging ik even met vakantie. Zij kon niet mee.
Wanneer ik weer thuis kwam zag ik het meteen. Een zwaar gevecht dat zij alleen heeft moeten voeren heeft haar sporen nagelaten. In plaats van fier rechtop te staan stond ze nu scheef.
Ook zij was een slachtoffer van de befaamde “Pukkelpopstorm”. Maar niemand keek naar haar om. Zij haalde de kranten niet.

Ouders, buren, … .
Van iedereen kreeg ik het advies om er meteen een einde aan te maken. Ze zou ‘gekreukt’ zijn voor het leven. Beter haar vervangen door een nieuw exemplaar, was het advies.

Maar ik kreeg het niet over mijn hart. En daarom staat ze er nu nog steeds. Fier als een gieter op de meest prominente plek in de tuin. En genieten doen we nog steeds ten volle. Het prachtige schouwspel dat zich ieder jaar opnieuw afspeelt. De zeemzoete geur die ze verspreidt.

Tijdens een korte maar intense periode geeft ze het beste van zichzelf.
Maar sinds 3 jaren gaat het vervolgens mis.
Zodra haar kersen – die ze overigens massaal produceert – een rode glans beginnen vertonen laat ze deze steevast te vroeg vallen. Met als gevolg: de grond ligt bezaaid met jonge kersen.

Als je weet dat de boom (ik weet niet welk ras het is) prachtige, grote en donkere vleeskersen dan is het hartverscheurend om telkens die kersen onrijp op de grond te zien belanden.
Die enkele kersen dan wel goed rijpen, tja, die hangen hoog in de boom en daar zijn uiteraard de spreeuwen het eerst mee weg.

Nu de bloei over z’n hoogtepunt heen is sta ik te praten met mijn overbuur. Zo’n typisch kleine Haspengouwse fruitteler. Volgens hem is de oorzaak van dit fenomeen de slechte bestuiving van de bloesems. En inderdaad, het valt ons reeds enige jaren op dat er weinig “gezoem” rond de boom te horen is. Ook dit jaar niet, hier en daar wat hommeltjes, maar die kan je op één hand tellen. De gouden tip van de buurman: volgend jaar de bloesems besproeien met wat en Koninginnebrij. Dit zou de bijtjes van ver lokken en zorgen voor een ideale bestuiving.
Een klus die nu reeds met stip genoteerd staat in mijn agenda, volgend jaar rond deze tijd.

2017-09-30T16:58:56+02:00

4 Comments

 1. Menck 6 April 2014 at 21:13 - Reply

  Kersen die vroegtijdig afvallen, kan inderdaad worden veroorzaakt door een slechte bestuiving. Maar ook een te droge grond kan de boosdoener zijn. Het is echter moeilijk te achterhalen welke van de twee doorslaggevend is.
  Wat er ook van zij: qua bloemenpracht laat de boom je in ieder geval niet in de steek.

 2. muggenbeet 7 April 2014 at 06:18 - Reply

  Een fenomeen dat ook hier goed gekend is. Slechts één jaar heb ik een emmer dikke kersen kunnen plukken, al de andere jaren was het het scenario dat je schetst: mooie bloemen maar kersen die massaal afvallen. Ik heb intussen 2 bomen gerooid om eentje al de ruimte te geven. Nu afwachten maar één ding is zeker: onze Kempische grond is niet geschikt om kersen te telen, het Hageland en Haspengouw daarentegen wel. Ergens heb ik ook de vrees dat het kleine-kersen-virus parten speelt.

  • Johan 7 April 2014 at 17:00 - Reply

   Het beruchte Little Cherry virus. Hier heb ik ook al aan gedacht, maar navraag en enig opzoekwerk leert me dat dit toch niet de oorzaak zal zijn.
   Hier lees je een duidelijke uiteenzetting over het virus:
   http://www.boomgaardenstichting.be/afbeeldingen/raadgevingen/ziektenenplagen/Little%20cherry%20BC.pdf

   In de naburige gemeente Nieuwerkerken, en vervolgens Sint-Truiden, Borgloon, Heers, … riskeer je momenteel een “GAS”-boete indien men kan aantonen dat je boom besmet is met het virus en deze niet gerooid wordt. Momenteel is er een werkgroep opgericht om het probleem aan te pakken. Professionele telers willen zelfs overgaan tot het rooien van alle hoogstam boomgaarden. Maar daar lopen ze tegen het toeristische aspect van de streek aan, waar die hoogstam boomgaarden een belangrijk deel van uitmaken, zeker in de tijd van het jaar.

 3. Johan 7 April 2014 at 16:56 - Reply

  @Menck, @Muggenbeet: De grond is hier een zware leemgrond. Zodra het 2 dagen aanhoudend regent kunnen vissen overleven op het gazon. Wanneer de zon 2 dagen schijnt zie je barsten in de grond verschijnen en geraak je er met geen spade in.
  Ik heb nochtans weet van geslaagde kersenoogsten in de buurt bij particulieren.
  Voorlopig gok ik nog op de bestuiving als oorzaak van het probleem.

Leave A Comment