Hulp! Problemen met de nieuwe Hortensia’s.

In februari kon je lezen dat ik een rij coniferen naar de eeuwige jachtvelden verwezen heb.
Omdat er daar toch een soortement van afscheiding zou moeten blijven heb ik hier nu een rij van 8 knotwilgen en 16 hortensia’s (Hydrangea macrophylla) geplant. Zowel de knotwilgen als de hortensia’s zijn begin maart gepland.

Wat valt me nu op: van de 8 knotwilgen zijn er slechts 3 die jonge blaadjes geven. 5 anderen staan daar te staan, but that’s it. De twijgjes zijn wel nog buigbaar, wanneer ergens wat schors verwijder lijkt me dit ook niet uitgedroogd te zijn, maar … ik beging toch stevig te twijfelen.
Nu, ik geef ze nog wat tijd.

Wat me voor grotere problemen stelt zijn de hortensia’s.
Bij het planten is er goed wat gedroogde koemest in de grond verwerkt en een tijdje na het planten heb ik organische meststof van DCM in de grond ingewerkt. De aluin (blauwmaker die mee in de doos zat) heb ik nog niet gegeven.

Omdat de knotwilgen en de hortensia’s samen deel uitmaken van dezelfde border en ze beiden graag veel water hebben, hebben we hier dan ook overvloedig water gegeven van de regenwaterput. Wellicht dat ik daarmee in huis het watercircuit heb mogen omschakelen wegens 10.000L regenwater foetsie 🙂

Sinds een tweetal weken merk ik echter een donkerrode verkleuring op aan de bladeren van de hortensia’s. Niet echt alarmerend, wellicht ook door het feit dat ik zo naarstig achteraan in de hof aan het timmeren ben (update volgt) en er niet voldoende aandacht aan geschonken heb.
Tot vandaag. Ik wandel langs de hortensia’s en zie planten met rode verkleuringen, planten met witte verkleuring, planten met verdorde bladeren, en planten met stukken uit de bladeren.
De 16 planten hebben allemaal wel één of ander symptoom. Alhoewel ze na het planten allemaal goed aan de groei geraakt zijn blijkt dit nu ook stil te vallen. Kortom, mijn plantjes geven de indruk zich niet zo goed te voelen.

Sorry voor de uitdrukking, maar een stevige en welgemeende “What the Fuck!!” kon ik niet onderdrukken.
Ik heb net een aantal foto’s gemaakt die een overzicht zouden moeten geven van alle symptomen. Ik heb in het verleden redelijk wat gelezen over hortensia’s, heb dat net weer gedaan, maar ik zie door het bos de bomen niet meer. Ijzergebrek? Verbranding? Enige vorm van beestjes?

Wie helpt? Ik lig alvast op m’n knieën van dankbaarheid 🙂

 

 

2017-09-30T16:58:56+02:00

12 Comments

 1. Menck 15 April 2014 at 16:33 - Reply

  Als u hydrangea’s gaat overbemesten, worden de bladeren zowel als de bloemen zachter. Dat maakt ze vatbaarder voor belagers. Klinkt misschien contradictoir, maar hydrangea’s worden bij voorkeur schraal gehouden.
  De verkleuring kan duiden op een gebrek aan ijzer. Waarschijnlijk is de grond te kalkrijk en de pH-waarde dus te hoog. Wat ik u sowieso te allen tijde kan aanraden, is de planten uit de grond te halen, de plantput stevig te verrijken met een mengeling van 40 procent tuinaarde en 60 procent vooraf goed doorweekte turf en daar de hydrangea’s in te planten. Giet vervolgens flink aan met regenwater en geef geen bemesting.
  P.S.: verbranding manifesteert zich aan de bladranden. Die krullen op en worden bruin. Dit is hier duidelijk niet het geval.

  • Johan 15 April 2014 at 17:23 - Reply

   Verdikke, Menck, dat vergeet ik uiteraard te vermelden.
   Tijdens het planten heb ik de plantgaten goed aangevuld met turf. In het lokale tuincentrum zo balen turf gehaald van 150L, en dit verdeeld over 16 planten. Zoals ze hier zeggen: “er schoot nog een klatske over”.

   Maar ik volg uw redenering, de grond die “klote” is voor die planten.
   Hmm … maar die allemaal uit de grond te halen, en weer terug te stoppen. Ik ga deze nacht proberen veel moed te verzamelen 🙂

   • Menck 15 April 2014 at 18:08 - Reply

    Als er reeds turf werd toegevoegd, is ze uit de grond halen niet meer aan de orde, natuurlijk. 😉
    Misschien toch maar eens de pH-waarde van de bodem meten. Dit kan makkelijk middels een pH-meter (o.a. verkrijgbaar bij Aveve). Pas dan weet u hoe of en hoe u moet bijsturen.

    • Menck 15 April 2014 at 18:10 - Reply

     Die laatste zin moet uiteraard zijn:
     ‘Pas dan weet u of en hoe u moet bijsturen.’
     Mes excuses.

    • Johan 18 April 2014 at 17:45 - Reply

     Volgende week spring ik eens binnen bij Aveve, gewoon al uit curiositeit wil ik die test eens doen op meerdere delen van de grond hier.

 2. natuurlijk-rijk 16 April 2014 at 21:46 - Reply

  Zo erg zien die bladeren er toch niet uit hé. Gewoon afwachten zou ik doen maar misschien heb je ondertussen al meer moed gevonden 😉

  • Johan 18 April 2014 at 17:46 - Reply

   Neen hoor, die moed ik heb ik nog nergens gevonden. Misschien toch een wat voorbarige paniekkreet van mezelf. Ik hou vooral Menck z’n advies in het achterhoofd. Schraal houden 😉

 3. muggenbeet 17 April 2014 at 06:20 - Reply

  Naast de klimhortensia doet hier alleen de H. paniculata het. Al de andere doen het bij ons niet tenzij in een grote pot. De paniculata’s hebben daarbij het voordeel dat ik weet hoe ik ze moet snoeien: in ‘t voorjaar gewoon alles kort omdat de bloemen op het nieuwe hout komen. Ik vind het wel prachtige planten, hopelijk krijg je ze goed in de wiggel.

  • Johan 18 April 2014 at 17:53 - Reply

   De Hydrangea paniculata ‘Phantom’ staat hier sinds vorig jaar in de voortuin. Die blijkt het zeer goed te doen. De klimhortensia staat sinds 3 jaar aan de voorgevel (noordkant, schaduw) maar geraakt niet hoger dan een meter, voorlopig. Ik las onlangs dat deze wel wat tijd nodig heeft alvorens aan een stevige groei te beginnen?!
   En die Hydrangea’s zijn idd. prachtige planten, in alle mogelijke kleuren en uitvoeringen 😉 Ik hou er heel leuke herinneringen aan mijn kindertijd aan over.

 4. bentenge 18 April 2014 at 18:03 - Reply

  Ik heb hier ten huize Bentenge een simpel principe: ik plant dingen één keer en dan moeten ze het zelf maar zien te redden…
  Maar ik snap de frustratie 🙂

 5. Groentje 19 April 2014 at 10:15 - Reply

  Mooi rot is ook niet lelijk 😉

 6. Marianne 27 April 2017 at 19:16 - Reply

  Ik heb oude en nieuwe hortensia’s maar allemaal doen ze vervelend ik snap er niks van ben diep verdrietig heb je al een oplossing?

Leave A Comment