Een smakelijk rustpunt

Na een relatief rustige periode op professioneel gebied tijdens de zomer is het nu alweer een tijdje alle hens aan dek. De auto’s staan niet stil, GSM’s krijgen nauwelijks de kans om op te laden. De tuin, die wordt gaandeweg overgenomen door beestjes, groot en klein.

Maar afgelopen zondag was het even een rustpunt.
Een prachtig weertje, ‘s ochtends even de baan op maar de rest van de dag vrij en de kinderen naar de chiro. Een zalig moment om even te genieten van de rust en de stilte … en een zalige geur … !

Het roken kan beginnen

 

Want we hadden onze voorbereidingen getroffen.
Forel, zalm, briketten, houtsnippers, wijntje, zonnetje, … . Wat moet een mens nog meer hebben.
We hadden het al vaak gezegd maar nu begonnen we er ook aan. Zelf zalm en forel roken op de barbecue.

Voorbereiding zalm

De zalm wordt minutieus voorbereid door Het Happy Vrouwtje.
Een goede laag mosterd, bestrooid met bruine suiker en afgewerkt met een mix van tal van kruiden.

Forel ligt te roken

De forel kreeg langs de binnenzijde een laagje kruiden mee en werd opgevuld met tijm, rozemarijn, … .

Roken

Uiteindelijk mocht de zalm mee boven het vuur en werd een nieuwe lading houtsnippers toegevoegd.

roken-6

De temperatuur wordt goed in de gaten gehouden. Immers van levensbelang bij het roken: een lage temperatuur zodat de vis minstens drie uurtjes boven het vuur en in de rook kan liggen. We hebben bijna continu een temperatuur van ong. 125°C kunnen houden.

Aangezien we maar 1 barbecue hebben ging de vis, eens deze klaar was, de oven in om warm te houden en kregen de aardappeltjes en groentjes ook een plek op het vuur.

roken-7Moet ik zeggen dat het een zalige namiddag was.
De buren zullen bijwijlen wel gedacht hebben dat ons kot aan het afbranden was maar de zalige geur die we verspreiden bracht wel duidelijkheid.
Van de schranspartij die volgde zijn er geen foto’s beschikbaar, om begrijpbare redenen. Burps!

Blijkbaar gaat er een hele nieuwe wereld open.
Koud roken, warm roken, de houtsoort, de wijze waarop je het hout toevoegt, … .
Kortom, het experimenteren begint pas. Wordt vervolgd!

 

 

2017-09-30T16:58:54+02:00

10 Comments

  1. francky 21 October 2014 at 09:44 - Reply

    Jammer dat dit experiment niet voor binnenkort is nu de herfst echt begonnen is,

    • Johan 21 October 2014 at 09:49 - Reply

      Wel, de seizoenen houden ons niet echt tegen om met de barbecue aan de slag te gaan. Uiteraard is de zomer het leukste, maar met muts en sjaal kan het ook leuk zijn.
      De fles wijn aan de bbq wordt dan vervangen door een fles ijskoude Jägermeister 🙂

      • francky 22 October 2014 at 12:16 - Reply

        geen warme wijn dus ?

        • Johan 22 October 2014 at 12:18 - Reply

          O jawel hoor!
          Lekkere zelfgemaakte Glühwein gaat er dan ook vlotjes in 😉

  2. Billy 21 October 2014 at 17:47 - Reply

    jongens toch, het water loopt me hier uit de mond!
    In principe kan dit roken wel het hele jaar door, maar het is nog zo aangenaam als het zo’n mooi weertje is als in het voorbije weekend.
    Dat wordt deze week wel heel wat minder

  3. Liesje❤️ 21 October 2014 at 18:48 - Reply

    Het was de moeite waard. De vis was echt geweldig!! Wel jammer van de graten die afmetingen van boomstronken hadden.

  4. Menck 21 October 2014 at 19:41 - Reply

    Ach, kijk, nu zie ik het: jullie waren aan het barbecueën op het strand van Bredene. *grijns*

    • Johan 21 October 2014 at 20:08 - Reply

      Bredene: Been there, done that, never again 🙂
      Ach Menck: vrijheid = blijheid, blootgewoon … maar niet op dat stukje in Bredene!

  5. natuurlijk-rijk 22 October 2014 at 08:49 - Reply

    Jullie hebben duidelijk ook genoten bij ons is het wel de scouts 🙂

    • Johan 22 October 2014 at 11:44 - Reply

      Hier zijn ze enkele jaren geleden naar de lokale scoutsafdeling geweest, maar dat viel niet mee. Dan zijn ze weer thuisgebleven en nu gaan kennismaken met de chiro. En dat viel héél goed mee.
      We zullen zien wat het geeft! Zelf was ik vroeger in hart en nieren een KSJ’er 😉

Leave A Comment